Question

Soundcloud is chopping off the first second of my tracks

  • 25 July 2019
  • 5 replies
  • 997 views

When I upload songs, soundcloud is chopping off the start of the audio. I have tried a few times, same problem each time.

Has anyone had the same problem? Found a solution?

Thank you.

5 replies

I have the same problem. Anyone can help us to deal it?
Userlevel 7
Badge +3
Hey there,

Odd! I haven't heard this being an issue from many other users. Are you entirely sure the file you're upload is ok? What format are you uploading? You might also look at the bitrate and samplerate. For instance, "CD quality" is usually 16-bit, 44.1Khz.

If this continues to be an issue, what happens when you add a second of silence - is it still chopping off the beginning of the track? Clearly not a solution more so than troubleshooting to learn more about the symptom. Let us know how it goes.
yep happen to me as well, i upload an mp3 and it does that. I forgot to add the silence at the beginning as i usually do

I have the same issue, and also with tracks that are from other uploaders. Usually the first kick/transient is gone. However when I press the 'previous track’ button I DO hear the transient. Also when I manually drag the circle on the playback bar to the start I hear the transient. But when I just click play on any track it skips the first 100 or 200 ms...

it’s an issue for me as well, first beat is cut off and hitting the back button or manually clicking at 0:00 starts it correctly. i noticed it recently on the beginning of a mix i uploaded 5 years ago (https://soundcloud.com/jnglhaus/summerdayze) and thought it was crazy i had missed it all this time but didn’t remember it being a problem then realised on my latest mix (https://soundcloud.com/jnglhaus/hullabaloo) it does the same thing when hitting play. not a huge deal but don’t want listeners thinking i was too lazy to start the sample at the right spot.

Reply